Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Yoga för löpare. Enkelt och helt perfekt.

  21 maj 2017

  Löpare behöver inte vara stela – även om det snudd på är ett normaltillstånd för många som springer mycket. Lösningen kan vara ”Yoga för löpare” ett koncept som varit populärt i några år nu. Utmärkt, eftersom även löpare tjänar på att bli rörligare, smidigare och starkare.

  Annons

  Yoga för löpare är oftast en lite enklare, mindre tillkrånglad yoga – kanske för att inte skrämma bort oss 🙂 men långt ifrån alltid. Den stora grejen är att den fokuserar på svaga punkter hos löpare som till exempel knän, höfter, rygg och vader/benhinnor.

  Har du sprungit ett tag, eller är nytänd nybörjare som drar igång lite för snabbt, då är det lätt att bli skadad. Många skador kommer av snedbelastning, ett felaktigt löpsteg, stela höfter och svaga bålmuskler. Yogan stärker, stabiliserar och mjukar upp. Helt perfekt, och jag förstår faktiskt inte varför det är så många löpare  som fortfarande är emot yogan.

  Ett helt pass eller bara några övningar
  Du kanske har något bra yogaställe i närheten av dig där du kan köra ett vanligt pass – det funkar så klart jättebra även med vanlig yoga på till exempel Sats och Friskis & Svettis. Men har du svårt att få tiden att räcka till, eller om du har långt till ett yogaställe, då går det  utmärkt att yoga hemma. Det är rent av enklare än någonsin tidigare. Nu har det kommit flera yogaappar som jag tycker är bra. Många av dem har också specifika yogaprogram för löpare.

  Själv är jag väldigt förtjust i Yoga Studio som har mängder med olika program och olika varianter. Dessutom finns de i olika tidslängd från 5 minuter och uppåt. Helt perfekt. Men det finns också Daily Yoga, Yoga för nybörjare med flera. Det är bara sätta igång och söka bland apparna, börja testa och prova dig fram. Yogobe är förresten inte heller så tokigt, de erbjuder yoga och träning online – och jag tror att du betalar en månadsavgift.

  Bästa yogapositionen för löpare. The Lizard, mjukar upp och stretchar höftböjaren, baksida lår och framsida lår.

  Jag försöker köra Yoga Studio vissa mornar – det blir tyvärr inte så ofta som jag vill. Deras yoga för löpare kör jag gärna direkt efter ett löppass, just det programmet funkar bättre då än tidigt på morgonen.

  Det här kan yogan göra för dig och mycket mer:

  • Stärker din core, som håller dig stark och stabil
  • Kan förbättra din hållning när du springer genom att öppna upp höftböjaren vilken annars kan begränsa dig och göra dig hopsjunken
  • Påskyndar återhämtningen genom ökad syretillförsel till muskler, leder och ligament
  • Rensar dina tankar och ger ett inre lugn
  • Ökad koncentrationsförmåga och fokus
  • Förbättrar din andning – och det vill väl alla löpare!!!

   Trädet är en härlig övning som kräver både rörlighet och balans. Båda delarna är viktiga för löpare.

   Tipsa gärna om någon bra övning/position, eller kanske någon bra app. Mer yoga åt löparna helt enkelt.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar