Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Träning och immunförsvaret – Gunillas förvandling 2

  6 november 2013

  Äntligen har du kommit igång med träning och sundare matvanor. Pang – då kommer förkylningen. Känns det igen? Det känns orättvist, förkyld nu, just när du är taggad till tusen och  behöver få rida på den vågen. Men det finns en förklaring …

  Annons

   

  Varför blir vi ofta förkylda när vi börjar träna? Jo, träningen i sig är nedbrytande. Träning skapar fria radikaler – vilket gör att vårt immunförsvar sjunker. Vi är faktiskt mer infektionskänsliga direkt efter träning, speciellt efter hård träning. Du kanske har hört uttrycket att vi är som ett öppet fönster för infektioner efter träning. När vi precis har kommit igång med träning är kroppen ovan och vi går gärna ut lite för hårt.

  Är det alltså dumt att träna? Nej, självklart inte. Om vi tar hand om kroppen och ser till att den får återhämta sig – både med vila och bra mat så är träningen uppbyggande. Personer som tränar regelbundet har ett högre immunförsvar än personer som inte tränar – och det är ett skydd som inte bara sträcker sig till förkylningar. Olika studier visar att den medfödda delen av immunförsvaret, de så kallade NK-cellerna (Natural Killer), får en ökad aktivitet av träning, vilket bland annat ger bland annat ett starkare skydd mot cancer.

  Kan vi göra något för att undvika förkylningar? Ja, vi kan se till att äta och sova bra – det är två viktiga faktorer för vårt immunförsvar. Ät något som innehåller protein och snabba kolhydrater senast en halvtimme efter hård träning, så står inte fönstret vidöppet längre (kanske mer på glänt). Det kan vara:

   

  • keso och banan
  • kesella med russin och bär
  • lättmjölk med torkade aprikoser
  • eller om du vill göra det enkelt för dig, en färdig återhämtningsdryck typ Gainomax eller Maxim.

   

  Men det är inte bara maten direkt efter träning som stärker immunförsvaret. Tänk på att alltid äta mycket frukt och grönt i starka härliga färger. Då får du i dig massor med antioxidanter som skyddar dig mot de skadliga fria radikalerna.

  Maten som är bästa medicinen

  Maten som är bästa medicinen

  Varför tar jag upp detta nu? Jo, min kost- och löpadept, Gunilla, blev såklart förkyld en vecka efter vi drog igång. Hon gick ut och sprang en mil (vilket är riktigt långt för henne), dessutom höjde hon tempot mot slutet. Ett tufft och hårt pass med andra ord, och kroppen svarade med en förkylning. Här är Gunillas tankar:

   

  ”Hade jag en rubrik i det här inlägget skulle det lyda: Motiverad av motstånd? Frågan är ju den i mångt och mycket. Idag hade jag ärligt talat hellre sett att jag hade lite mer medvind i seglen. Det är nu prick två veckor sedan Kristina satte ”igång mig” och i skrivande stund skulle jag gjort ett Coppertest. Men icke  sa nicke. Nej istället sitter jag vid tangentbordet med snornäsdukar över hela skrivbordet och en hals som inte är hundra. Efter att ha sprungit 1 mil i Enstaspåret förra onsdagen (där jag faktiskt kunde öka tempot de sista kilometrarna, hurra!) satte förkylningen igång och nu sex dagar senare har den inte släppt. Vågen är inte heller den på min sida. Gnälligt värre var det här.
  MEN skam den som ger sig och letar efter positiva resultat…för lite tightare i kroppen har jag faktiskt blivit och gått ner 2 cm i midjemått, tjoho!

  Krya på dig Gunilla

  Krya på dig Gunilla

  Som sagt Gunilla, det finns en logisk förklaring till din förkylningen. Tappa nu inte sugen, ät inte skräp. Din kropp behöver mer nyttigheter, vitaminer och antioxidanter än någonsin. Här får du tips på en riktig vitaminkicksmoothie:

  • 2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 1 äpple
  • 1 limefrukt
  • 1 stor näve spenatblad
  • 2 cm riven ingefära
  • 1 tsk honung

   

  Källa: Smittskyddsverket m fl
  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar