Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Träna kraft och flås i mellanlånga backar

  31 mars 2017

  Korta eller mellanlånga backar är ett tufft pass där både muskler och hjärta får jobba, du förbättrar din kraft, explosivitet och snabbhet. Välj en backe som tar mellan 20 och 40 sekunder att springa uppför – den får gärna ha ett lite kraftigare motlut än den långa backen.

  Annons

  Den här backträningen är superkul att peppande att göra tillsammans med andra. Och här spelar det ingen roll om ni är olika starka, ni ska ju ändå bara upp och ner, upp och ner. Tänk bara på att anpassa passet efter din form – har du nyligen börjat din löpträning tycker jag att du ska ta det hyggligt lugnt.

  Efter 5-10 minuters uppvärmningsjogg och kanske lite rörlighetsträning är det dags att köra igång. Spring mellan 10 och 20 minuter i backen – eller 8-15 backar. Springer du med andra är det bättre att köra på tid – eftersom ni säkert kommer hinna olika många backar. Här kan du köra tuffare med ett mer aktivt steg än i den långa backen. Upp med blicken och låt armarna jobba. Det gör inget om du har lätt mjölksyrakänning backens sista meter.

  Minns att jag var helt slut, men nästan hög  efter ett galet backpass i Grönstabacken på Lidingö. Knappa 40 sekunder, rätt brant backe med mjölksyra!!! Glad och stark känner jag mig efter ett backpass.

  Teknik
  Se till att hålla snygg hållning hela vägen upp och vila genom att gå nerför backen. Du kan också jogga lätt nerför och istället ta några sekunders ståvila innan du tar sats för nästa intervall.  Tänk på att trycka ifrån ordentligt i inledningen av backen så att du får med dig en bra fart redan från början. Håll samma tempo hela backen upp … och nej, du ska inte såsa till det de sista meterna utan tryck på tills du verkligen nått toppen på backen eller den markering du har lagt ut.

  När jag började löpträna var det här ett riktigt hatpass för mig – numera är det kanske inte ett favoritpass, men ändå ett pass jag verkligen gillar. Extra kul att springa med kompisar. Och den där sköna känslan efteråt när man är så där riktigt trött och nöjd.

  Lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar