Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Nu snackar vi backe

  27 mars 2017

  Jag har fått frågor om backträning, och hur man bäst springer i backe. Det finns faktiskt inte ett entydigt svar, svaret blir i stället det beror på … Det beror till exempel på om du stöter på en backe när du är ute på ett distanspass, eller om du kör ett pass med backintervaller.  Det beror på hur lång och brant backen är och vad du vill ha ut av ditt träningspass.

  Annons

  Ren backträning är oerhört bra styrketräning för dina löpmuskler. Den ger dig också bättre kondition. Tänkte att vi skulle har fokus backe denna vecka. Jag kommer tipsa om flera roliga backpass/intervaller, där du helt enkelt väljer en bra backe (lång, mellan eller kort) för dagens träning – sen kör du där. Vi kommer också gå igenom vilken teknik du ska använda dig av. Men idag vill jag bara kort beskriva hur du springer backe när du är ute på din vanliga distansrunda, vilket inte alls är detsamma som när du kör intervaller i backe. När du är ute och springer dina distanspass vill du inte att backarna ska ta musten ur dig. Du vill inte få mjölksyrakänning. Du vill att backen bara ska kännas lätt och fin – jo, det är faktiskt möjligt.

  Ska du ta dig uppför en riktigt jobbig backe som Abborrbacken, då gäller det att springa så energisparande du bara kan.

  Tassa, tassa, tassa – när backen är en del i rundan
  Jag tänker på det ibland när jag ser löpare som är ute på en lätt runda. Det ser lugnt och skönt ut – sen kommer en backe och allt förändras. Personen får en plågad blick, tar större steg och liksom skopar sig upp för backen med blicken i marken och armarna nästan boxandes åt sidorna. Alla medel för att bli av med backen så fort som möjligt. Men tänk så mycket energi som går till spillo åt alla möjliga håll.

  När du springer ett längre lopp eller är ute på en distansrunda vinner du istället på att kort och gott tassa upp för backen. Korta steget. Ibland kan du ta så korta steg att det nästan känns larvigt. På så sätt sparar du energi. Fäst blicken vid backens krön – backen blir inte enklare för att du tittar i marken, tvärtom. Låt armarna jobba parallellt, i färdriktningen – INTE  åt sidan.

  Det där med små små steg kan ibland vara svårt att greppa. Men tänk på skillnaden när du går i en trappa och tar ett trappsteg i taget – jämför med om du skulle ta två eller tre trappsteg i taget. Du kanske kommer upp fortare, men ju större steget är, desto tröttare blir du och desto lättare får du mjölksyra. Och den vill du oftast undvika när du är ute på en distansrunda eftersom du inte ska stanna och vila när du kommit uppför backen. Testa det här på din nästa löprunda.

  Backintervaller

  • På onsdag kommer jag tipsa om hur du lägger upp ett backintervallpass i långa backar plus teknik.
  • På torsdag får du tips om hur du springer intervaller i mellanbackar plus teknik.
  • På lördag beskriver jag backintervaller i kort backe plus teknik.
  • På söndag får du tips på olika varianter av backpass – och hur du kan träna backintervaller på din vanliga runda.

  Bilden är från ett riktigt tufft backintervallpass i Ullnabacken.

  Häng med – från nästa vecka tycker jag att vi kör en variant av de här backpassen varje vecka. Själv kommer jag att med start den 4 april köra tisdagsbackar.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar