Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Med stavarna mot toppen

  28 juli 2015

  Hjärtat pumpade galet. Stavarna, som jag lånat av mamma, fick jobba hårt i den branta backen. Det höga gräset slingrade sig runt ben och stavar. Pust – det här med stavgång var tuffare än jag trodde.

  Nästa år är det klassikern som gäller för mig och Helena (en av mina TSM-ledarkollegor). Vi har redan nu börjat oroa oss lite för Vasaloppet – eller Öppet spår som vi ska köra. Hur ska vi träna på bästa sätt. Jag hittade en bok hemma i bokhyllan som jag köpte för nästan tre år sedan när jag köpte mina längdskidor. Måste erkänna att jag inte läst den så noga. Men nu kikade jag i den och hittade flera bra träningstips. Bland annat skidgång i backe. Aha, det heter skidgång – inte stavgång. Ja, det låter kanske lite tuffare.

  Annons
  Från Mattias Svahns bok "Längdskidåkning".

  Från Mattias Svahns bok ”Längdskidåkning”.

  Jag har ett par ”pumpstavar”, men här behövde jag ett par vanliga klassiska, så jag lånade min mammas gamla stavar. Stavade mig glatt iväg till Ekholmsnäsbacken, Lidingös slalombacke. Det bästa hade varit att ta den slingrande lilla grusvägen som löper upp längs sidan – men då hade jag riskerat att bli pepprad med golfbollar. Så jag brakade rätt upp för den brantaste delen på en smal liten stig. Jag har gått här tidigare och visst är det jobbigt. Men jäklar i min lilla låda vad tufft det blev när jag la till stavarna …. Det är klart att man går mer aktivt – offensivt – hela kroppen fick jobba mer än när man går upp på vanligt vis.

  På toppen.

  På toppen.

  Tre gånger tog jag mig upp och ner, upp och ner, upp och … ja, efter tredje bestigningen fick jag vila, och njuta lite av utsikten. Och andas. Jag vet inte om Ekholmsnäsbacken är lite väl brant. Någon gång, om det inte är fullt med golfare, ska jag testa grusvägen längs sidan – den tror jag är snudd på perfekt. Då slipper jag också högt gräs som slingrar sig runt stavarna.

  Hur som helst, väl uppe för tredje gången tog jag såklart några selfiesar med självutlösaren. Till och med solen kom fram som belöning.

  Efter tredje bestigningen - njöt jag utsiktens sötma ;)

  Efter tredje bestigningen – njöt jag utsiktens sötma

  Visst är det fint med Kyrkviken där nere.

  Visst är det fint med Kyrkviken där nere.

  Sen stavade jag hem. Stannade till vid utegymet och körde 10 djupa benböj med tyngsta, och 10 tunga marklyft. Men premiär som skidgångare blev ett riktigt bra träningspass som känns i axlarna, rumpan, låren (ja – kanske hela kroppen) i dag. Tack mamma för stavarna. Och tack för tipset att ta bort gummiplupparna så att piggarna kommer fram, det testar jag nästa gång.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar