Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Långa backar är tufft men skonsamt

  29 mars 2017

  Att köra backträning i en lång och relativt flack backe är fantastiskt bra både för löpstyrkan och konditionen. Det är dessutom skonsamt och ett pass som funkar bra även för dig som är nybörjare i spåret. Leta upp en backe som tar minst 45 sekunder att springa uppför. Nu kör vi …

  Annons

  En lång backe brukar man kalla dem som tar mellan 45 sekunder och 3 minuter att springa uppför. Ju bättre tränad du är desto längre backe kan du  såklart springa. Är du rätt så ny med den här typen av pass så rekommenderar jag en backe på mellan 45 och 60 sekunder. Känner du att du inte orkar hålla samma hållning och tempo uppför hela backen – så ska du vända tidigare. Jogga nerför backen – eller varva jogg och gång. Du ska inte bli helt slut när du springer lång backe, utan hellre känna att du har ork och kraft att springa lite längre och några fler gånger.

  Antingen bestämmer du hur många gånger du ska springa i backen, till exempel 10 – eller så bestämmer du en tid någonstans mellan 15 och 30 minuter är det vanliga. Själv gillar jag bäst att bestämma ett antal backar. Jag väljer ofta 12 st, och sen om det känns bra kan jag få en eller två bonusbackar.

  Backträning med TSM Running

  Tekniken
  Börja med en bra grundposition, hög framskjuten höft och lätt framåtlutad kropp – tänk dig att du har en tråd fäst i huvudet och någon drar dig framåt/uppåt. När du springer backe så ska du tänka på att ha blicken uppåt – inte nere i marken. Du ska ha relativt höga knälyft och bra frånskjut från foten – men i lång backe ska du inte ha samma tryck som när du springer kort backe.

  Glöm inte uppvärmning
  Precis som vid alla kvalitetspass är det viktigt att värma upp innan. Jogga ett par kilometer innan du sätter igång med ditt backpass. När det gäller just lång backe som är relativt skonsam kan du låta några backar i riktigt lugnt tempo ingå i uppvärmningen.

  Efter passet joggar du slaggprodukterna ur kroppen i mycket lugnt tempo. Nedvarvningen är viktig för att du ska kunna tillgodogöra dig passet och underlätta återhämtning efter ett kvalitetspass. Skippa inte den. Avsluta sedan med skön stretch – det är du värd.

  Sätesmuskeln kan behöva stretchas efter ett bra backträningspass.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar