Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Kombopass och annat kul i backe

  3 april 2017

  Att träna backe kan vara riktigt tufft. Men det är garanterat bra träning som förbättrar löpmuskler, kondition och teknik. När du springer explosivt i backe så blir det nästan automatiskt att du får en bra teknik med kroppshållning och frånskjut – något du senare kan ta med dig i din vanliga löpning.

  Annons

  Alla backar i ett pass
  Ett backträningspass som jag gillar är att blanda lång, mellan och kort backe. Det blir som en slags intervallstege. Du kan välja själv hur du vill lägga upp det men ett sätt kan vara: 4 långa backar på 40-60 sek, 4 mellan 20-40 sek och 4 sprint på 10-15 sekunder. Tänkt på att ju kortare backen är – desto tuffare, snabbare och mer explosiv ska du vara.

  Backe + intervall
  Välj en bra backe som kanske tar 30 sekunder uppför – och som har en bra raksträcka i andra riktningen. Kör uppför backen, jogga ner – kör sen en kort intervall på plan mark, jogga tillbaka och sedan uppför backen igen. Ett superkul pass om garanterat kan köra musten ur dig. Här kan du också plocka in tekniken i backen och använda på platten. Byt ut joggvilan mot att gå om du behöver.

  Backslinga
  Du kanske kan hitta en liten slinga på en kilometer som har ett par bra backar som du kan köra några varv på. Alternativt en skön slinga i skogen på kanske 5 kilometer. Varje gång du kommer till en backe kör du explosivt – det betyder att du kanske på resten av slingan tar det betydligt lugnare än du skulle göra i vanliga fall. Har du inte tillräckligt många backar på din slinga kan du helt enkelt ta varje backe 2 gånger.

  Lycka till med din backträning. Själv tänker jag börja med ett backpass i veckan – för min del backtisdagar. Häng gärna på och kör backtisdagar du också. Om min otrooooligt sega förkylning är borta till i övermorgon börjar jag mina backtisdagar då – och det blir med lång backe.

  Backträning tar på rumpan – så missa inte stretchen. Det här är den absolut bästa sätesstretchen om du frågar mig.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar