Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Jag har testat BodPod

  2 oktober 2013

  För några dagar sedan testade jag olika metoder för att mäta kroppssammansättningen. Det handlar om att få reda på mängden kroppsfett – och därmed också den fettfria vikten – muskler, inre organ och skelett. Spännande, men av någon anledning lite läskigt.

  Annons

  Jag utbildar mig till kostrådgivare hos Pauluns Näringscenter, och det var på den kursen vi testade metoderna. Först fick vi reda på att en man helst bör ligga på en fettprocent mellan 5 och 20. Kvinnor som generellt har en högre andel fett ska helst ligga mellan 16 och 32 procent fett i kroppen. Vi testade:

  Kalipertång, har använts av PT:ar under lång tid. Kräver erfarenhet för att få korrekta resultat.

  Kalipertång, har använts av PT:ar under lång tid. Kräver erfarenhet för att få korrekta resultat.

  1. Kalipermätning – man mäter underhudsfettet på fyra olika ställen på kroppen och räknar ut fettsammansättningen. Här fick jag 18,6 i fettprocent.
  2. BodPod – man kliver in i ett äggliknande mätinstrument mäter volymen på kroppen genom att se hur mycket luft den tränger undan inne i kapseln. Man får även väga sig. Via beräkningar på densiteten på kroppen kan man sedan komma fram till andelen kroppsfett. BodPod anses vara den mest tillförlitliga metoden. Här fick jag 20,1 i fettprocent.
  3. Tanitavåg– en våg man ställer sig på. Knappar in ålder, kön och längd – sedan får man genom en svag elektriskt ström som skickas genom kroppen reda på andelen kroppsfett. Här fick jag 20,2 i fettprocent.
  4. Omron är ett varumärke. Vi testade en av deras produkter, ett slags handtag – man håller hårt i handtaget som skickar en svag elektrisk ström genom kroppen. Men innan dess knappar man in kön, ålder, vikt och längd. Här fick jag 21,9 i fettprocent.

   Vi fick testa BodPod.

   Vi fick testa BodPod.

  Jag var så fokuserad på alla mätningarna så jag missade tyvärr att plåta. Så ni slipper se mig halvnäck i ägget med en badmössa på huvudet (för det ska man ha).

  Alla studier visar att BodPoden är den bästa metoden. Om du är intresserad av att göra en mätning och bor i Stockholm kan du besöka Y-Lab eller Pauluns Näringscenter. Det kan hända att den görs även på andra ställen. En mätning ligger på cirkus 450 kronor – så det är överkomligt. Tänk bara på att du måste av med kläder och smycken. Nja, inte helt – underkläderna får vara kvar. Men BH med vaddering och bygel kan störa mätningen. Jag rekommenderar en sportbh om du inte vill näcka i bodpoden.

  Är jag nöjd med mina resultat. Ja, säg att jag ligger på 20,1 som BodPoden visade då hamnar jag ju inom spektrat för 19-23% som för kvinnor innebär: ”Utmärkt – lägre fettprocent än de flesta. Förknippat med utmärkt hälsa.” och det känns ju bra.

  Haha, här är jag med min utmärkta fettprocent :)

  Haha, här är jag med min utmärkta fettprocent 🙂

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar