Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Jag är tomatsmart

  18 juli 2016

  Jag vet inte när min passion för tomater startade. Har älskat dem så länge jag kan minnas. För många år sen skrev jag en artikel i tidningen MåBra, bara om tomater. Den friska, fräscha, söta smaken. Den vackra – eller kanske snarare de vackra färgerna. Och allt det nyttiga. Här får du några recept.

  Annons

  Tyvärr bor vi ju inte i ett bra tomatland – desto gladare blir jag när jag hittar de fina exemplaren. Gick fullständigt bananas på Vikentomater i Skåne för några dagar sen. Gick in med två tomma händer. Kom ut med en låda full med sopptomater, en påse med små söta, mångfärgade. Och en påse med stora vackra mångfärgade. Tomater för nästan 500 kr. Mums.

  Heaven för tomatälskare

  Heaven för tomatälskare

  Så. vad har jag gjort med de små juvelerna?

  1. Fryst in. De flesta av sopptomaterna halverade jag, stoppade ner i fryspåsar och fyllde frysen. De blir ljuvliga att plocka fram och göra mustig tomatsås eller god tomatsoppa på. Jag visste inte att det gick att frysa in tomater – men nu har jag fått lära mig.
  2.  Soppa. Gjorde en fantastisk god, mustig och mättande soppa med tomater, linser, vitlök och timjan. Lite höstig kanske.Blev mycket – så jag fick fylla frysen även med soppan.
  3. Ätit som godis. Vi hade en påse småtomater mellan oss i bilen Edith och jag. Perfekt färdkost visade det sig – vi kom hem snabbare än aldrig förr.
  4. Vitlöksrostade tomater. Gjorde en variant på det här receptet och fyllde i burk med olja. Blev tyvärr mycket mindre än jag hoppats på.
  5.  Stekta gröna tomater. Jag var ju bara tvungen. Minns du filmen/boken. Tog två stora gröna tomater som jag halverade. Stekte på rätt hårt och kryddade med salt, vitlök och färsk timjan. Sen ringlade jag över fin ekologisk olivolja och lite balsamvinäger. Ååååå.
  6. Caprese. En av mina verkliga favoriter i all sin enkelhet. Tomater. Buffelmozarella. Basilika. Olivolja. Flingsalt. Klart. Min Caprese blev lite ”busigare” än den klassiskt, vacker upplagda med varannan skiva röd tomat och varannan skiva mozarella. Jag ägnade mig mer åt någon slags orgie i färg.
   Årets läckraste Caprese.

   Årets läckraste Caprese.

   Vitlöks- och timjanrostade småtomater.

   Vitlöks- och timjanrostade småtomater.

   Vad har du för tomatfavoritrecept?

  Och allt det nyttiga?
  Läkaren Helena Nyblom blir entusiastisk när hon talar om tomater i sin bok Supermat. De innehåller fina antioxidanter, och fytokemikalien lykopen. Hon menar att de minskar risken för cancer, motverkar att kärlen åldras och att vi drabbas av hjärtsjukdom, stroke, minnesförlust och impotens. Dessutom ska de tydligen kunna förhindra och fördröja rynkor. Du ser. Tomater är inte bara bland det godaste du kan äta – det är också något av det nyttigaste. Så njut!

  Så vackra. Den gröna stekte jag sen och åt till kyckling ...

  Så vackra. Den gröna stekte jag sen och åt till kyckling …

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar