Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Frågor från en bloggläsare

  16 december 2013

  Hur ska jag styrketräna? Funkar det att springa på löpband? Hur är det med mat och vikt? Jag har fått några frågor från en bloggläsare. En tjej som befinner sig ungefär där jag var när jag anmälde mig till Stockholm Marathon. Jag tänkte att det kanske är fler som är intresserade av att läsa dessa frågor och svar. Här kommer de:

  Annons

   

  1. Vilken styrketräning ska jag göra för att stärka mig?

  För att veta hur man ska styrketräna kan det vara bra att känna till de vanligaste löparskadorna: löparknä, hälseneproblem, hamstrings (baksida lår, till exempel muskelbristningar), plantar fasciitis (hälsporreliknande probelm), benhinneproblem. En stark bål och rygg, starka höfter och ben är viktigt – många av problemen har sitt ursprung i rygg och instabila höfter.

   

  Bra övningar är: utfallsteg, enbensböj, plankan och sidoplankan (jag tycker att den dynamiska varianten är bättre än statisk – men kombinera gärna dessa), fällkniven, bäckenlyft, musslan. Sedan skadar det verkligen inte att träna axlar och armar också – armhävningar och dips är två enkla övningar som du kan göra lite var du än är. Träna gärna yoga som faktiskt innehåller rätt mycket styrka men som framför allt hjälper dig med rörligheten. Jag kommer att lägga ut ett bra styrketräningsprogram med bilder någon gång före nyår. Kanske ett bra nyårslöfte att köra programmet två gånger i veckan.

   

  Sidoplankan

  Sidoplankan

   

  2. Jag brukar väga mig 1 gång i veckan. Väger nu ca 62 och är 167cm. När jag joggade förut gick jag ner från 63 till 57. Gillar den vikten bättre ca 58 kg, skulle gärna gå ner dit. Men tror det går av sig själv när man tränar så mycket. Brukar du väga dig och vad tänker du om det?

  För det första kan jag säga att din vikt är bra! Visst finns det möjlighet att du kommer att gå ner i vikt när du börjar springa mer, men det beror såklart på vad och hur du äter. Det handlar om kalorier in och kalorier ut – och självklart handlar det om kvalitén på de kalorier du stoppar i dig. En del blir väldigt hungriga när de börjar springa och kompenserar helt enkelt med för mycket mat. Du kommer säkert att hitta din balans efter ett tag. Och som svar på din fråga om jag brukar väga mig. Ja, jag brukar väga mig ungefär en gång i veckan. Just nu har jag en vikt som jag trivs bra med – och jag håller lite koll att jag ligger kvar där. Vikten är betydligt mer stabil sedan jag började springa.

   

  Visst kan vi väga oss ibland

  Visst kan vi väga oss ibland. bild från MåBra.com

  3. Jag springer mina grusvägar hemma eftersom i skogen är det ju så mkt snö nu. Brukar du springa på löpbandet också?

  Jag springer i princip aldrig på löpband. Och det beror på att jag gillar att springa ute, och att jag måste springa ute (som ledare i TSM). Men jag vet många löpare som springer på löpband och får till riktigt bra träningspass. Generellt ska du sätta bandet på en lutning på en procent. Du kan också köra intervallträning på löpbandet.

   

  Visst är det skönare att springa utomhus

  Visst är det skönare att springa utomhus

  Senare i veckan kommer svar på hur jag ser på maten och energifördelningen mellan protein, fett och kolhydrater. Och funkar det att dricka öl och vin när man tränar. Dessutom lite tips om pulsklockar.

   

  Ha en härlig dag.

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar