Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Fixa egen surkål

  11 maj 2017

  Jag har varit på väg så många gånger. Men du vet, något kommer emellan. Men så igår fick jag den där lilla extra knuffen som man behöver ibland.

  Jag pratar såklart om surkål, sauerkraut, eller rätt och slätt syrad vitkål. Det ska ju vara så väldigt nyttigt eftersom den blir full med nyttiga bakterier som magen mår bra av. Sen är det ju gott också. Tänk en kryddig korv (vanlig, eller veg), kanske en sådan där god stark kalkonkorv från Ingelsta, surkål och en god öl. Riktigt gott.

  Annons

  Hur som helst, fick tips av Terese Alvén som brukar göra en variant med röd chilifrukt. Lät så gott så jag var ju bara tvungen att köpa med mig lite ekologisk vitkål, chili och salt utan jod på vägen hem.

  4-14 dagar, sen får jag smaka.

  Nu står burkarna längst inne i ett mörkt hörn i skafferiet. Så här gjorde jag:

  1 Vitkålshuvud – drygt 1 kg (spara 2 stora blad)
  1 msk salt utan jod
  1 stor röd chilifrukt

  Jag tog bort stammen innan jag finstrimlade vitkålen. La ”strimlet” i en stor bunke och hällde över saltet. Sedan började knådandet och masseradet. Fibrerna i vitkålen ska liksom mojsas sönder. Till slut börjar vitkålen vätska sig – då är det bara att fortsätta ett tag till. Mot slutet la jag i strimlad chili.

  Sedan la jag i vitkålen i två glasburkar (fick för mig att man inte skulle fylla hela vägen upp, men vet egentligen inte). Viktigt dock att kålen täcks av vätskan. Pressa ner ordentligt och täck med ett stort vitkålsblad. Sen in i mörkret. Det kan nog ta en dryg vecka – och jag är lite osäker på hur jag ska veta när det är klart. Tror i och för sig att det mest är en smakfråga – ju längre den står, desto mer smak.

  Nyfiken är jag i alla fall. Blir kanske svårt att hålla tassarna borta …

   

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar