Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Löpträning är bland det bästa som finns. Oavsett om du vill förbättra din kondition, gå ner i vikt, bli stark eller bara njuta av alla sköna endorfiner som virvlar runt i kroppen efter en löprunda. Jag vill ge dig tips och inspiration och hoppas att du också kommer älska dina löprundor.

  Annons

  Dricka vid löpträning i värme

  13 juni 2017

  Som jag har längtat efter sommarvärmen. Att springa i korta tights och  topp är ju underbart efter en lång vinter med vintertights, trjöja, jacka, mössa och vantar. Men sommarvärmen kan också göra löpningen lite tuffare och kräver att du håller en bra salt- och vätskebalans.

  Annons

  Om en och en halv vecka bär det av till Grekland. 34 grader och sol ska det tydligen vara. Hmm, hur ska jag planera in min löpning. För den kan ju såklart inte ligga helt vilande i 2,5 veckor.

  I vanliga fall tar jag aldrig med mig dricka om jag springer under 90 minuter. Men i värmen krävs det. Och inte bara vatten. När jag har rest till Thailand har jag alltid med mig massor med Resorb, eller annan vätskeersättning. Jag laddar med Resorb både på morgonen och på kvällen, och tar gärna med mig en liten flaska ut även om det bara handlar om en 5-kilometersrunda. Det behövs när det är över 30 grader. Och du, även om du promenerar behöver du se till att få i dig vätska. Och även om det är runt 25 grader här hemma bör du tänka till lite extra.

  Thank God för Resorb. Före, under och efter en runda i 30-gradig värme i Thailand för 2 år sedan.

  Annat att fundera på är ju när på dygnet man ska springa. Jag tror att enda möjligheten i Grekland är att ta en tidig morgonrunda. Jag får helt enkelt smyga upp och kuta medan B ligger kvar och sover – och absolut inte varje dag. Tänker att jag får komplettera löpningen med simning – har tankar på att simma en kilometer i havet varannan dag. De andra dagarna skönt att hinna med en liten runda.

  Viktigt att tänka på när du springer i hög värme:

  • Dra ner på distansen
  • Dra ner på tempot
  • Drick under passet – men inte för mycket
  • Eter passet – drick mer för att kompensera vad du har förlorat genom att svettas. Har du tillgång till en våg kan det vara intressant att väta sig före och efter. Har du gått ner ett halvt kilo, så har du svettats ut 5 dl, har du gått ner 1 kilo, ja – då har du förlorat en liter vätska.
  • Tänk på att inte bara dricka vatten utan att också få i dig viktiga salter.
  • En del vill ha keps i värmen – jag gillar det inte. Har tjockt hår och tycker att kepsen bara gör det ännu varmare.

  Det är otroligt skönt, men väldigt tungt att springa i värme. Det gäller verkligen att anpassa distansen och tempot. Ta det lugnt. Och känn efter hur kroppen reagerar på värmen.

  ______________________

  Och nu till något helt annat. Vill tipsa om min och stresscoachen Caroline Norbelies nya Facebookgrupp ”Träna dig lugn”. Den är till för dig som av någon anledning känner att du tränar för lite, eller stressar för mycket. För dig som kanske är utbränd, eller på väg tillbaka. Eller för dig som helt enkelt bara vill ha pepp, och peppa andra till träning. Kanske något för dig eller någon du känner – tipsa gärna.

  Jag och Caroline ligger bakom facebookgruppen ”Träna dig lugn”.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar